רבים תוהים לגבי אופציות תעסוקה בתחום ההשכלה הגבוהה, ופה אנו מבקשים לדון באופציה שנמצאת כרלוונטית עבור רבים – מרצה מן החוץ. מרצה מסוג זה הוא לרוב בעל תואר שלישי, אך שאינו מהווה חלק אינטגרלי מסגל ההוראה הקבוע. כמו כן, משרה זו אינה כוללת את סל התפקידים ששמורים למרצים רגילים, משמע מרצה מן החוץ אינו מורשה לערוך מחקרים ואינו מורשה להנחות סטודנטים במגוון עבודות שנוגעות לתארים מתקדמים. אי לכך מרצה מן החוץ נמצא במעמד יחסית נמוך – משתייך לסגל האקדמי הזוטר ואכן לא מעט מכללות ואוניברסיטאות בוחרות להיעזר באופציה זו כדי לחסוך בהוצאות, וזאת כי לעומת השכר ששמור לסגל ההוראה הקבוע, השכר של מרצים מן החוץ נחשב יחסית נמוך.
בחינת תנאים סוציאליים
חשוב לציין שכל מוסד לימודי שומר לעצמו את האפשרות לשחק מעט עם תנאי התעסוקה של מרצי חוץ, אך כל עוד הם ידועים מראש המהלך תקין. לצורך הדוגמה נעניק הצצה לתנאי התעסוקה שמובטחים למרצי חוץ בשנקר. ובכן מרצים מן החוץ בשנקר זכאים למגוון תנאים סוציאליים מקיפים – כולל ביטוח פנסיוני, דמי הבראה, החזר נסיעות, זכאות לימי חופש (חופש רגיל וחופשת מחלה), קבלת שי בחג וכדומה, משמע מובטחים תנאים הולמים. עם זאת, ברוב המוסדות לא מוענקים תנאים סוציאליים, כך שמאוד תלוי היכן מועסקים.
משתנים משפיעים
אם נחזור להיבט השכר, נציין שבאופן כללי השכר מותנה במגוון משתנים, קרי המוסד הלימודי, וותק, דירוג מקצועי ואופי התפקיד (מרצה מן החוץ יכול להיות מורה, מדריך, מרצה בכיר, אסיסטנט ואפילו פרופסורים מן המניין). עוד נציין שכיוון שמרצים מן החוץ מוגדרים כמרצים זוטרים, לרוב השכר שלהם מוגדר לפי שעה, אם כי קיימת תוספת שחיקה. עוד ראוי לדעת שרמות השכר לרוב ידועות מראש – בהתאם להסכם השכר מטעם המועצה להשכלה גבוהה.
שנעבור למספרים?
מדריכי חוץ באוניברסיטה שטרם צברו 3 שנות ניסיון ירוויחו בין 8,690 ל 8,890 ש"ח, מדריכי חוץ באוניברסיטה שמחזיקים בין 3 ל5 שנות ניסיון ירוויחו בין 8,800 ל 9,000 ש"ח ומדריכי חוץ באוניברסיטה שצברו מעל ל5 שנות ניסיון ירוויחו בין 9,000 ל 11,000 ש"ח. כמו כן, כאשר מדובר בעמית הוראה א' בעל תואר שני באוניברסיטה, הרי שאז אם טרם נצברו 3 שנות ניסיון השכר ינוע בין 7,600 ל7,800 ש"ח, אם נצברו מעל ל5 שנות ניסיון השכר ינוע בין 7,800 ל 7,900 ש"ח, ואם נצברו מעל ל5 שנות ניסיון השכר ינוע בין 8,000 ל 8,500 ש"ח. עתה אם נשווה נתונים אלו לנתוני פרופסור חבר או לנתוני מרצה בכיר (שאינו מרצה מן החוץ), נמצא שמדובר בפער לא קטן, עובדה שהובילה בשנת 2013 לנסות להגדיר את מרצי החוץ כחלק שווה ממערך עמיתי ההוראה (אלו כן זוכים לתנאי העסקה רציפה ולמשכורות יותר גבוהות), אך מהלך זה לא זכה להצלחה. אי לכך נכון להיום עדיין מדובר בפער לא קטן, אך עדיין יש תקווה שהמתווה ישתנה – ימים יגידו.