מי שמגדיר עצמו אדם שומר מסורת או בעל זיקה מסוימת ליהדות, יודע היטב כי הבחירה באורח החיים הזה משמעותה הרבה מאד פשרות והתאמות עם מסגרות ודברים אחרים בחיים. מקום העבודה צריך להתחשב בשעות התפילה, האופציות לאכול במסעדות הן כמובן מוגבלות ובאופן כללי ישנו צורך מתמיד בעריכת שינויים כך שניתן יהיה לקיים אורח חיים דתי. מי שלומד באוניברסיטה או במוסד אקדמי כלשהו אחר, תוהה לא אחת האם תקופת המבחנים ועבודות ההגשה המתקיימת בסוף של כל סמסטר עלולה ליפול על מועדים מיוחדים בלוח השנה היהודי והאם במצבים כאלו ישנן זכויות מיוחדות שניתן לממש. בואו נעשה קצת סדר בדברים וננסה להבין בדיוק איך זה עובד.
אין מבחנים בחגים הגדולים
ראשית חשוב לדבר על העובדה הפשוטה כי לוח שנה עברי כולל בתוכו מועדים מסוגים שונים שחלקם נחגגים באופן רחב יותר על ידי מרבית העם ואחרים אלו מועדים שמציינים רק אנשים הקרובים יותר למסורת ולדת. לרוב, כשמדובר על החגים הגדולים, לא יקרה מצב שבו יקבעו מבחן או מועד הגשה של עבודה בתאריך כזה. למשל, רוב הסיכויים שבמהלך היום של ערב פסח לא ייקבע אף מבחן כך שבעניין הזה אפשר להיות בהחלט רגועים. יחד עם זאת ישנם מועדים אחרים שלאו דווקא נחשבים ליום חג רשמי כמו צום י' בטבת ובהם דווקא כן קובעים לפעמים מבחנים ועבודות הגשה וצריך להתכונן לדברים האלה.
צמים? מגיע לכם מועד מיוחד
נכון, אמרנו שישנם ימים מסוימים שלא נחשבים לחג רשמי מבחינת המדינה ולשם כך לקחנו את צום י' בטבת כדוגמה, אבל האם זה אומר שמי שצם באותו היום יהיה חייב לגשת למבחן במהלך הצום? התשובה היא לא וכאן ישנה הגדרה מאד ברורה של החוק, על פיו מי שנקבע לו מבחן על יום צום דתי (וזה לא חייב להיות צום יהודי בהכרח) זכאי לקבלת מועד מיוחד למבחן. אם הגעתם במקרה לסיטואציה כזו, דעו שזוהי הזכות שלכם ואתם בהחלט יכולים לעמוד על כך.
לרוב המוסד הלימודי יבוא לקראתכם
חשוב לדעת כי כשמדובר על רגישות ופתיחות כלפי סטודנטים דתיים ובפרט סטודנטים יהודים, המוסדות השונים עושים מראש הכל כדי להקל ולבוא לקראתם ולכן רוב הסיכויים הם שמראש התאריכים שייקבעו יהיו כאלו שלא מתנגשים עם לוח השנה היהודי. זה נכון בעיקר לגבי תאריכים בלוח השנה היהודי ולרוב המבחנים ומועדי ההגשה ייקבעו קודם כל סביב התאריכים הללו. לאחר מכן ההתחשבות תהיה באופן פרטני בסטודנטים בני דתות אחרות שהם לרוב המיעוט ואם תאריכי מבחנים מסוימים יוצאים על מועדים כאלו הם יקבלו אפשרות להבחן במועד מיוחד.
יש לכם אילוצים? כדאי שתציפו אותם מהרגע הראשון
אז אמרנו שהמוסדות השונים יעשו בהחלט צעדים אקטיביים על מנת להתחשב בציבור שומרי המסורת, אבל זה לא אומר שכדאי לדתיים ומסורתיים לנוח על זרי הדפנה מההתחלה. כבר מהשלב הראשון חשוב להבהיר בפני המרצים והסגל האקדמי כי אתם מנהלים אורח חיים דתי ולברר מולם בדיוק מהן הזכויות והחובות שלכם בהתאם לכך. זכרו כי בלא מעט מקרים, גם כאשר החוק היבש לא עומד לצדו של הסטודנט, הסגל בהחלט ינסה לסייע ולהקל לפנים משורת הדין ובסופו של דבר זהו גם האינטרס שלהם שכלל התלמידים יצליחו לעבור את התואר.
זכרו שלפניכם היו עוד סטודנטים רבים שהתחבטו בעניין הזה ובסופו של דבר כולם עוברים את התואר, גם אם נדרשות התאמות כאלו ואחרות במהלך הדרך. בהצלחה!