סטודנטים המתמודדים עם OCD עלולים לחוות קשיים בלימודים וביצירת קשרים חברתיים, אך בעזרת הטיפול הנכון ניתן לחיות לצד ההפרעה ולצלוח את הסמסטר ואת תקופת המבחנים. במאמר שלפניכם נפרט מהו OCD, כיצד ניתן לאבחן אותו ואיך אפשר לטפל בו, כדי שתסמיני ההפרעה לא ישפיעו לרעה על הלמידה וההתנהלות היומיומית.
מה זה OCD?
OCD, הפרעה טורדנית כפייתית בעברית, מתאפיינת במחשבות לא רצוניות שמעוררות חרדה ועשויות להוביל ל"טקסים" חזרתיים שמביאים הקלה אך עשויים לפגוע באיכות החיים של המתמודד. הפרעה טורדנית כפייתית נוטה להשפיע על מגוון תחומים בחיי האדם המתמודד איתה ולהגביל את רמת התפקוד שלו. המחשבות החוזרות יכולות להיות בעלות תכנים פוגעניים, אך לרוב זה יתבטא בפחד ממעשה אלים המעורר חרדה, אשמה ואף בושה.
מה התסמינים של OCD?
כשמאבחנים OCD, אלה התסמינים אליהם צריך לשים לב:
- מחשבות חזרתיות וטורדניות שלא תואמות למחשבות ולאמונות של המתמודד.
- דחף לחזור על דברים, פעולות או מעשים, כאשר המתמודד מבין שאלה לא באמת יעזרו.
- מחשבות חרדתיות שקשה להיפטר מהן.
- צורך להקפיד על סדר מסוים, וכאשר הוא מופר להרגיש לחץ גבוה או אי נוחות קשה.
- פוביה ממחלות וזיהומים.
- צורך להתנהל לפי סדר מסוים, לספור דברים, לגעת בחפצים, לאגור פריטים.
כמו כן, המתמודדים עם הפרעה זו לרוב יפתחו הפרעות אחרות ומחסומים נפשיים בלימודים או בעבודה, כמו דיכאון, חרדה חברתית, נטייה להתמכרויות או הפרעות אכילה.
סוגי הפרעת OCD
הפרעה טורדנית כפייתית יכולה להופיע במגוון צורות, ביניהן:
- ניקיון – מחשבות אובססיביות בנושאים הקשורים ללכלוך וניקיון, שלרוב יבואו לידי ביטוי בטקסים של רחיצת ידיים באופן תדיר ולאורך זמן, ניקיון חזרתי של הבית או חלקים ממנו וכו'.
- סדר וארגון – מחשבות אובססיביות הקשורות בצורה פרפקציוניסטית לשלמות, ותחושת אי נוחות כאשר דברים לא מסודרים בסדר הנכון והמסוים שלהם או לא נעשים כפי שצריך. במקרים אלה הטקסים יתבססו על רשימות קפדניות וארגון חפצים באופן אובססיבי ולפי לוגיקה מורכבת.
- בדיקות חוזרות – מחשבות אובססיביות על חרדה מפני אסון, וטקסים שבאים לידי ביטוי בבדיקות חוזרות ונישנות, כמו לוודא שהברז סגור, הבית נעול, האור מכובה וכו'.
מהן דרכי ההתמודדות עם OCD?
לעיתים אדם יחוש רק תסמין אחד ויוכל להתמודד איתו, אך כאשר התסמינים מופיעים בתדירות ובעוצמה גבוהות ומפריעות לתפקוד היומיומי, ליצירת קשרים בין-אישיים או במערכות יחסים, יש לגשת לאבחון מקצועי אצל פסיכיאטר. לאחר קבלת האבחון, ניתן להתאים את הטיפול המדויק והמיטיב ביותר ולהקל על התסמינים באמצעות טיפול תרופתי וטיפול רגשי:
- טיפול תרופתי – מתבסס על תרופות נגד דיכאון שמאזנות את רמות הסרוטונין המופרש מהמוח בעקבות ההפרעה.
- טיפול רגשי – מתבסס על טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שנועד ללמד את המטופל כיצד להתמודד עם המחשבות הטורדניות והטקסים המאפיינים את ה-OCD.
במקביל לטיפול החיצוני, המטופל יכול לסגל לעצמו דרכים ותובנות פנימיות להתמודדות אישית עם ההפרעה:
- הכרה בתסמינים ובבעיה תביא להשלמה עם המצב ורצון לשפר את איכות החיים.
- הכרה והבנה שהמחשבות האובססיביות לא קשורות בהכרח לטקסים ולפעולות כפייתיות.
- עריכת טקסים שמפיגים את החששות או הימנעות מדברים ומצבים מפחידים אולי מועילים לטווח הקצר, אך עשויים להזיק לטווח הרחוק.
- הבנה שמדובר בקושי אמיתי מסייעת להתמודד עם אשמה מיותרת ומקדמת פנייה לעזרה.
לסיכום
הפרעת OCD מפריעה לניהול אורח חיים תקין של המתמודדים איתה. היא באה לידי ביטוי במחשבות חזרתיות ואובססיביות, ניהול טקסים או פחדים לא רציונאליים. בעזרת טיפול תרופתי ורגשי אפשר לנהל את ההפרעה הזו ולא לתת לה להשפיע על חיי המתמודדים איתה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.